Werkwijze

Mijn werkwijze als coach is gebaseerd nieuwsgierigheid naar hoe jij werkt. Zowel mijn nieuwsgierigheid, als de jouwe naar jezelf. Er zijn zoveel vragen die we onszelf vergeten te stellen. Ik geloof dat je alleen vanuit veiligheid kunt komen tot stappen zetten buiten je comfort zone, dus ik zorg voor een fijne sfeer waarin jij jezelf mag zijn. Doordat wij altijd een individueel coachtraject aangaan, is er veel ruimte om het af te stemmen op jouw behoeften, wensen en oplossingen.

Een aantal technieken waar ik graag gebruik van maak zijn narratief coachen, dramatherapie en Voice Dialogue. Een toelichting op die technieken kun je hieronder lezen.

Narratief Coachen

Iedereen heeft zijn eigen waarheid. Die waarheid wordt gevormd door de verhalen die we onszelf vertellen over wat we voelen, vinden en meemaken. Narratief komt van het Latijnse woord narrare, wat ‘vertellen’ of ‘verhalen’ betekent. Je hoeft geen schrijver of storyteller te zijn om verhalen over je leven te vertellen. Dat doen we iedere dag, om betekenis te geven aan wat er allemaal gebeurt.

Narratief coachen gaat over die verhalen, die we onszelf keer op keer vertellen over wie we zijn en waarom. Het gaat over de betekenis die je geeft aan jezelf en je leven, en ook hoe je die verhalen kunt herschrijven. Je kunt de verhalen die je jezelf vertelt namelijk aanpassen als je een nieuwe betekenis leert geven aan wat jij doet en wat je overkomt. Naar je eigen sterke verhaal, dus!

Wat ik zo fijn vind aan het narratieve werken is dat het je blik kan verschuiven naar de dingen die jij aandacht wilt geven. Dat er ruimte ontstaat voor de verhalen die onderbelicht blijven en dat het houvast geeft aan de rode draad die al door je leven loopt.

Carlijn Broers Narratief coachen

Dramatherapie

Carlijn Broers dramatherapie

Drama zet je aan het doen. In haar oud-Griekse oorsprong betekent het woord drama geen grote emotionele achtbaan, maar simpelweg: doen of handelen. In mijn rugzak van wat ik aan kan bieden neemt drama een grote rol in. Tijdens mijn opleiding en werk heb ik mogen leren hoe krachtig het doen kan zijn. Praten brengt je soms niet verder, en dan is het zelf doorvoelen heel inzichtgevend.

Met metaforen, rollen en dingen ‘uit je hoofd, in de ruimte’ krijgen, kom je op een creatieve manier tot inzichten, beslissingen en soms dat duwtje in de rug dat je nodig hebt. Waar praten een groot beroep doet op je cognitieve vermogen, neemt drama juist ook je verbeeldingskracht, je creativiteit en je spontaniteit mee.

Voice Dialogue

Iedereen heeft meerdere kanten in zichzelf. De zorgzame kant, de levensgenieter, de kant die graag indruk maakt en de kant die vol schaamte in een klein hoekje wil kruipen. En nog veel meer. Sommige kanten zijn dominant en vaak op de voorgrond in je leven, andere komen alleen in specifieke situaties in zicht.

Voice Dialogue geeft de verschillende kanten in jezelf de ruimte, en letterlijk een eigen stem. Ik ga met verschillende kanten van jou in gesprek, en laat die verschillende kanten ook met elkaar in gesprek komen. Dit kan jou nieuwe inzichten geven, helpen dilemma’s op te lossen of nieuwe mogelijkheden van gedrag bieden.

Ik maak graag gebruik van Voice Dialogue omdat het soms heel snel dingen duidelijk kan maken, die met eróver praten lang wollig en oppervlakkig kunnen blijven. De manier van werken kan soms een beetje onwennig aanvoelen, maar het is een prachtige manier om jezelf flink te kunnen verrassen.