Sterke Verhalen

Misschien denk je nu: moet ik hier nou broodjeaapverhalen gaan vertellen? Of opscheppen over hoe groot de vis is die ik heb gevangen? Sterke verhalen zijn toch onzin?

Ah – maar wat nu nog als een onzinverhaal kan voelen, is misschien haalbaarder dan je denkt.

Jij kunt meer dan je van tevoren kunt weten. Je eigen bedrijf beginnen? Jouw kunstwerken in een galerie krijgen? Je eigen keuken aanbouwen? Je baas overtuigen dat jij in haar schoenen zou moeten staan? Naar Indonesië verhuizen? Ik weet niet wat jouw dromen zijn, maar wat ik wel weet is hoe ik jou kan helpen erachter te komen wie je bent, wat je écht wilt en hoe je daar kunt komen.

En al zul je misschien nooit een haai vissen uit de kleine vijver van je buren, dan nog kan jouw verhaal veel meer zijn. Meer passend bij wie jij bent, meer van wat jij kunt en meer zoals jij wilt. En dat is pas écht een sterk verhaal.

Maar nu we het toch hebben over de verzonnen sterke verhalen: een persoonlijke favoriet is een verhaal over Baron von Münchhausen. Die rijdt nietsvermoedend in zijn eentje drijfzand in en merkt dat hij zinkt. Met niemand in de buurt die hem kan helpen, trekt hij zichzelf aan zijn vlecht omhoog, het moeras uit – en zijn paard erbij!

Los van een leuk verhaal vind ik dit een prachtige metafoor voor coaching, waarbij je de inzichten en technieken krijgt om jezelf omhoog te helpen.

(en mocht je ooit in echt drijfzand terechtkomen, volg dan niet de methode van Baron von Münchhausen, maar doe dit!)

Tekening door Theodor Hosemann