Neem het roer in handen

Kiezen voor jezelf: Van overleven naar echt leven

Soms sluipen gewoontes er stiekem in, ook al kies je er niet bewust voor. Omdat je in plaats van te kiezen voor jezelf, hebt geleerd te doen wat de maatschappij van je verwacht. Of je moeder, je geliefde, of je collega’s.

We leven in een maatschappij waar zorgzaamheid vaak als de hoogste deugd wordt gezien, vooral voor vrouwen. De verwachtingen van je omgeving, zoals je familie, vrienden en collega’s, kunnen je subtiel programmeren om altijd klaar te staan voor anderen. Maar dit constant opzijzetten van je eigen behoeften kan leiden tot uitputting, stress en een gevoel van verlies van jezelf.

Wat maakt kiezen voor jezelf zo moeilijk?

Je hebt misschien al eerder bedacht dat je meer voor jezelf zou willen kiezen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom? Omdat kiezen voor de ánder je heel veel oplevert: erkenning, liefde, waardering en trots. Dat komt onder andere hierdoor:

  • Maatschappelijke Programmering: Vanaf jonge leeftijd krijgen vrouwen vaak de boodschap mee dat hun waarde ligt in hun zorgzaamheid. Dit idee wordt versterkt door culturele normen en media. Hierdoor voelt het bijna vanzelfsprekend om jezelf op de tweede plaats te zetten.
  • Voldoen aan Verwachtingen: De druk om te voldoen aan verwachtingen van anderen kan overweldigend zijn. Of het nu gaat om je rol als zorgprofessional, partner, vriend, er is altijd wel iemand die iets van je nodig heeft.
  • Liefde en Acceptatie: Zorgzaamheid wordt vaak gezien als een manier om liefde en acceptatie te tonen. Door er voor anderen te zijn, hopen we waardering en bevestiging te krijgen.
  • Eigenwaarde: Veel vrouwen geloven dat ze zichzelf moeten bewijzen voordat ze het waard zijn om aan hun eigen behoeften te voldoen. Dit kan leiden tot een cyclus van overwerken en zelfopoffering.

Herkenbaar? Het kan dus voelen als een offer om voor jezelf te kiezen. Het vraagt dan ook wat innerlijk werk om hier tegenin te gaan, het is niet iets dat je even besluit en dan fluitend doet.

Hoe kun je voor jezelf kiezen?

Wat je nodig hebt, is een herprogrammering van wat het betekent om voor jezelf te zorgen. Zo kan dat meer waarde krijgen, en is de weegschaal tussen zorg en zelfzorg wat meer in balans. De volgende dingen kunnen je helpen om kiezen voor jezelf wat gemakkelijker te maken

1. Zelfzorg is geen egoïsme

Het idee dat voor jezelf kiezen egoïstisch is, is diepgeworteld. Maar juist door goed voor jezelf te zorgen, kun je er beter zijn voor anderen. Meer energie, veerkracht en ruimte hebben, geeft jou én je omgeving meer kracht. Begin met kleine stappen, zoals elke dag wat tijd voor jezelf reserveren, een boek lezen, of een korte wandeling maken. Zelfzorg is essentieel om je mentale en fysieke gezondheid te behouden.

2. De kracht van grenzen

Grenzen stellen betekent niet dat je anderen teleurstelt. Het betekent dat je jezelf respecteert en je eigen behoeften erkent. Door je grenzen te bewaken, voorkom je uitputting en overbelasting. Leer ‘nee’ zeggen tegen wat je niet dient en ‘ja’ tegen wat je energie geeft. Dit kan betekenen dat je af en toe een uitnodiging afslaat of een taak delegeert.

3. Authentiek leven

Wanneer je constant leeft naar de verwachtingen van anderen, raak je jezelf kwijt. Kies voor je eigen pad en leef een leven dat echt bij jou past. Dit zorgt voor meer voldoening en geluk. Reflecteer regelmatig op wat je echt wilt en maak keuzes die in lijn zijn met jouw waarden en doelen. Door authentiek te leven, vind je een diepere voldoening en balans.

4. Liefde voor jezelf

Door jezelf op de eerste plaats te zetten, geef je jezelf de liefde en zorg die je verdient. Dit is geen zelfzucht, maar zelfrespect. Het laat anderen ook zien dat jouw welzijn belangrijk is zodat je het goede voorbeeld geeft. Investeer in activiteiten die je blij maken en ontspannen, of het nu een hobby is, tijd doorbrengen met vrienden of een nieuwe vaardigheid leren. Liefde voor jezelf is de basis voor een gelukkig en vervuld leven.

5. Reflecteer en stel doelen

Neem regelmatig de tijd om na te denken over wat je echt wilt in het leven en stel doelen die in lijn zijn met je waarden en passies. Door doelen te stellen, creëer je een duidelijke richting voor jezelf en kun je je inspanningen richten op wat echt belangrijk is voor jou. Reflecteren helpt je om je voortgang te evalueren en aanpassingen te maken waar nodig. Dit kan je helpen om meer gefocust en doelgericht te leven. Schrijven is daar een van de krachtigste manieren voor.

Jijzelf op je to-dolijst

Verandering begint bij kleine stappen. Begin vandaag nog met één ding per dag dat jij voor jezelf doet. Zet jezelf op je to-do lijst en merk het verschil. Het gaat niet om grote veranderingen, maar om kleine aanpassingen die je dagelijkse leven verbeteren en je welzijn verhogen.

Succes!


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *