de beste versie van jezelf

Maakt het beste uit jezelf halen echt gelukkig?

We worden platgegooid met alle manieren om het meeste uit onszelf te halen en om de beste versie van onszelf te zijn. Moet dat nou echt de hele tijd? Soms wil je toch liever Netflixen dan yoga doen, al weet je dat het beter is om dingen te doen voor de lange termijn. Soms is het gemakkelijker om jezelf te vergeven voor snauwen dan een oprecht excuus te formuleren. En soms heb je een baaldag waarop je alleen taart wilt eten en alle verantwoordelijkheden de grond in mogen zakken. Vaak gevolgd door schuldgevoel. In alle eerlijkheid ben ik ook zo iemand die streeft naar het mooiste, het meest zingevende en het meest awesome leven dat ik kan hebben. Moet ik daarvoor altijd de beste versie van mezelf zijn? Het korte antwoord is: nee.

Sterker nog, ik denk dat je er diep ongelukkig van wordt. Want dan heb je nog een grote ‘moet’ op je bordje. Dat al vol ligt.

En wat is dat, eigenlijk – de beste versie van jezelf? De beste voor wie? Naar welke maatstaven? En ben jij – als geheel mens met alles wat je het hebt meegemaakt, gedaan en gevoeld – niet de enige en daarmee al meteen de beste versie van jezelf? Als het je al gelukkig maakt, hoe kun je het beste uit jezelf halen? Is dat elk advies van elke goeroe plichtsgetrouw opvolgen? Daar heb je helemaal geen tijd voor, je zult moeten kiezen. Help!

Ik geef je graag een alternatief. Niet de beste versie van jezelf proberen te zijn, maar je beste leven proberen te leven. Dat wat jou gelukkig maakt, maximaliseren. En daar komt wel een ‘moet’ bij. Je zult namelijk iemand moeten zijn, om dat leven voor jezelf te creëren. Om je dromen waar te maken.

Jouw beste leven

Hoe kom je erachter wat jouw beste leven is? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

Stop met focussen op het beste uit jezelf halen, en ga voor het mooiste leven dat je kunt bedenken! En bedenk dan wie je moet zijn om dat leven te kunnen leiden. Die versie van jou, die dat beste leven leidt, heeft vast tijd voor Netflix. Soms.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *