Nieuwe dingen beginnen

Het sluimerde al jaren. Mijn lievelingsgesprekken met mijn vrienden waren die waarin het ging over groei en over naar binnen kijken om obstakels aan te pakken. In mijn werk in de GGz merkte ik dat ik veel meer plezier had in mijn cliënten hun potentieel te helpen zien dan te lang stilstaan bij de verklaringen voor waar het mis ging. Als iemand in zijn LinkedIn-profiel had staan dat hij coachte, jammerde mijn binnenste van jaloezie.

Toch was het gemakkelijk om door te blijven rommelen in de alledaagse sleur. Want de was draaien omdat je wasmand uitpuilt wint het op de korte termijn toch echt van een sprankelende tekst schrijven voor die website die je ooit, later, in de lucht wilt hebben. En er is altijd wel een extra boek dat je kunt lezen – en dus moet lezen.

Ik zou coach worden – later.

Voor nu was ik bezig met mijn werk, met zorgen voor mijn pleegdochter, met mijn vriend helpen zijn eigen dromen vorm te geven, met het huishouden, met mijn vriendschappen levend houden in (post)coronatijd, met zelfzorg en met alle zorgen die je kunt hebben over de wereld en de toekomst.

Pas toen ik omviel en ik iets moest vinden om me de dagen door te helpen, begon ik serieus met nadenken over wanneer dat ‘later’ dan kwam. Wanneer ik er klaar voor zou zijn. De omstandigheden werkten eerst niet mee, wat mijn overtuiging alleen maar versterkte dat ik dit wilde doen en dat ik het hoe dan ook voor elkaar zou krijgen.

En toen ineens veranderden de omstandigheden. Daar hebben ze een handje van, nietwaar? Ik kon zomaar beginnen. Ik had ineens een deadline. Een plan bleek toen eigenlijk niet zo moeilijk meer.

Voilá, daar zitten we dan. Met die website, met dat logo, met de papiertjes en met meer vragen over ondernemen dan ik ooit had bedacht dat er kunnen bestaan. Ik heb herontdekt hoe gaaf ik het vind om nieuwe dingen te starten. Hoe gelukkig ik ervan word om de dingen die ik heb geleerd bij elkaar te brengen om een ander verder te helpen. Hoe mooi groei is.

Ken je dat? Je weet eigenlijk wel wat je wilt maar je leven is er gewoon te vol voor. Je dromen verschuiven naar de vrije gaatjes in de agenda – die uiteindelijk niet vrij blijken. Het is wachten op de juiste omstandigheden. Omdat écht beginnen best wel eng is. Omdat je je nog niet goed genoeg voorbereid voelt. En omdat de dingen laten zoals ze zijn misschien niet ideaal is, maar wel comfortabel omdat het veilig en bekend is.

Beginnen met een grote B

Toch is beginnen de enige manier om iets voor elkaar te krijgen. Daarmee vertel ik je niets nieuws, natuurlijk. Maar hoe zorg je er nou voor dat het beginnen wat makkelijker wordt? Ik heb drie tips voor je. Drie B’s. En dat heeft hier niets te maken met boeren.

  • Bereid je voor Ja, voorbereiding is belangrijk. Ik ben geen voorstander van je roekeloos overal instorten, zonder in ieder geval een vaag idee van waar je aan begint. Er zijn niet voor niets hele bibliotheken volgeschreven over elk wiel dat al uitgevonden is. YouTube staat vol tutorials en als je een beetje rondvraagt in je netwerkt, kent er vast wel iemand een ander die ongeveer hetzelfde heeft gedaan als jij. Maak daar vooral gebruik van. En – dit is de crux – begrens jezelf daarin. Hoeveel boeken moet je gelezen hebben over schrijven voordat je zelf een boek kunt schrijven? Drie? Prima. Kies er drie en lees ze. Spreek met jezelf af hoeveel filmpjes je op YouTube mag kijken over wat baardagamen nodig hebben in hun terrarium en zorg ervoor dat je die gezien hebt voor het eind van deze maand. Schrijf de tien belangrijkste vragen die je hebt over moestuinieren en zoek er een antwoord op. Alle vragen die dan nog in je opkomen, kun je later ook nog beantwoorden. Je kunt toch nooit precies weten hoe het echt gaat verlopen, het is een illusie dat je perfect voorbereid kunt zijn. Waar je op wilt mikken is genoeg weten dat je in ieder geval herkent waar je tegenaan loopt, als het zover is.
  • Beginner blijven. Train jezelf om comfortabel te worden met het gevoel van ‘het nog niet kunnen’. Volg een workshop pottenbakken, speel toerist in je eigen dorp, leen en bespeel een ukulele of lees de Islam voor Dummies. Nieuwe dingen leren is superleuk en je wordt er nooit dommer van. Hoe vaker je dingen doet die je niet kunt, hoe minder je hoofd ervan in paniek raakt. En ‘nieuwe dingen doen’ is ook gewoon een skill waar je beter in wordt als je het oefent. Zo lijkt alles uiteindelijk steeds makkelijker.
  • Begin gewoon Je mag fouten maken. Nee, schrap die zin. Je moet fouten maken. Als je als baby was blijven kruipen omdat lopen niet ging zonder om te vallen, had je nu heel veel eelt op je knieën. Toen ik begon met jongleren, was mijn eerste instructie: laat de ballen vallen. Als je gefocust bent op het vangen, train je jezelf niet op het goed gooien. Geloof me, goed gooien is belangrijk. In Super Mario leer je alleen op de harde manier dat sommige dingen gevaarlijk zijn. Een leuke opdracht voor jezelf is om elke dag iets op te schrijven dat volledig mis is gegaan. Domme opmerking tegen je collega? Bingo! Hamer op je duim gekregen? Check! Kind met vieze kleren in de gymtas naar school gestuurd? You go girl! Vier je mislukkingen! En vervolgens… reflecteer. Wat wil je de volgende keer zeggen in die situatie op je werk? Kun je je vingers beter beschermen tijdens het klussen? Is er een beter moment waarop je die gymtas kunt checken? Zo wen je eraan dat het alleen maar beter wordt van verkeerd gaan. En dat maakt het weer makkelijker om te gaan beginnen, ook als je nog niet alles precies hebt uitgepluisd.

Ik ben benieuwd waar jij mee wilt gaan beginnen en wat jouw strategie gaat zijn om het ook echt te doen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *