Kies je identiteiten

Toen ik begon met schrijven, noemde ik mezelf nog geen schrijver. Ik oefende om schrijver te gaan worden. Ik was daar niet de enige in – dit is een hardnekkig probleem bij veel schrijvers, totdat ze gepubliceerd zijn. Gelukkig is de schrijfcommunity lief en vond ik veel berichten die zeiden: als je schrijft, ben je een schrijver. Noem jezelf ook zo.

Ik probeerde het. Noemde mezelf schrijver, eerst tegen de spiegel, toen op instagram en inmiddels rolt het gemakkelijk over mijn tong. Ik ben schrijver.

Wat denk je dat er gebeurde? Het schrijven werd gemakkelijker. Ik was schrijver, dus ik schreef. Het voelde niet goed als ik niet schreef, want dat paste niet meer bij mijn nieuwe identiteit.

Waarschijnlijk heb jij ook zoiets, iets wat je wel doet of zou willen doen, maar wat je niet zo benoemt. Gitarist ben je vanaf je eerste les, niet als je op het podium staat. Ondernemer ben je vanaf het idee voor je bedrijf, niet vanaf je inschrijving bij de KVK of zelfs pas het moment dat je ervan kunt leven. Hardloper word je niet pas na je eerste marathon. Minimalist zijn begint bij het uitmesten van je rommellaatje.

Je zult zien dat er wat voor jezelf verandert als je jezelf gaat benoemen zoals je bent.

Maar er kan nog meer.

Als je namelijk je identiteiten kiest, kun je ook kiezen vóór je identiteiten. Hoe? Op het moment dat ik moet kiezen wat ik ga doen, kan ik kiezen voor mijn identiteit als Schrijver, die schrijft, of mijn identiteit als Superhuishoudster, die altijd alles netjes heeft opgeruimd. Welke identiteit kies ik om te versterken, denk je?

Hier is hoe je dit doet. Het klinkt een beetje suf, maar geloof me, dit helpt.

  1. Bepaal je identiteit
  2. Pak een mooi bakje en plak daar het etiket op van je identiteit.
  3. Leg er een stapel kleine briefjes naast.
  4. Elke keer als je de keuze hebt voor wat je gaat doen, schrijf je die op een briefje.
  5. Stop het briefje in de bak voor jouw identiteit als je daarvoor kiest. Stop hem in een ander bakje of gooi hem bij het oud papier als je voor iets anders koos.
  6. Vergeet niet om na een tijdje te vieren hoevaak je al voor je identiteit hebt gekozen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *