goede affirmaties

Goede affirmaties (voor als je een hekel hebt aan affirmaties)

Misschien heb ik een verkeerde introductie gekregen van affirmaties. Kan. Maar in mijn beleving zijn affirmaties uitspraken als:

  • Ik kan alles aan
  • Ik geloof in mezelf
  • Ik ben geweldig
  • Mijn dag wordt succesvol
  • Ik ben slim en productief

Nep, nepper, nepst.

Van dit soort uitspraken krijg ik jeuk. Waarom? Omdat ik ze niet geloof. Als ik iets spannends moet doen waar echt een hoop van afhangt, en ik probeer mijn misselijkheid weg te slikken, heb ik duizend voorbeelden van dingen die ik helemaal niet aankan. Zonder moeite. De keer dat ik huilend van de menstruatiekramp op bed lag. Die keer dat ik feedback kreeg met als belangrijkste boodschap: jij kunt eigenlijk niets. De keer dat ik een simpel timmerwerkje verprutste doordat ik op één of andere manier geen enkele spijker recht in het zachte hout kreeg. Nou, op zo’n moment geloof ik niets van bovenstaand rijtje. Het tegen mezelf zeggen voelt dan nep. Nep met een grote N, als een opgeplakte Amerikaanse glimlach.

Ik houd niet van liegen, dus waarom zou ik dat tegen mezelf doen? Herkenbaar?

Positief denken

Natuurlijk is het een slecht idee om dan maar tegen mezelf te zeggen: Je kunt niets aan. Je bent waardeloos. En begin maar niet aan je dag, die wordt toch niets. Met een beetje pech, is dat al de automatische stroom aan gedachten in mijn hoofd. Je weet wel, dat stemmetje in je hoofd dat altijd loopt te zeuren dat je niet goed/slank/rijk/grappig/sterk/mooi/productief genoeg bent. Die automatische gedachten heb je eerder in je leven opgedaan en hoor je al jarenlang. Waarschijnlijk niet eens meer bewust. Helpen ze? Nee. Kun je ervan afkomen? Zeker.

Om tegen die stroom van automatische gedachten in te gaan, zul je bewust gedachten moeten inzetten. Die automatische stroom, blijft namelijk gewoon lekker doordenderen met wat het al jaren zegt en gaat echt niet ineens een andere inhoud krijgen. Nee, ook niet als je die cursus gaat doen. Ook niet als je die toxische relatie verlaat. Ook niet als je zeven kilo verliest.

Wat er nodig is, is een tegengeluid. Van gedachten die je wél helpen. Waar je blijer van wordt, waar je je stralende zelf van kunt worden en waardoor je eindelijk eens rust in je hoofd voelt.

Waarheden

Zomaar wat positiefs beweren, roept jeuk en weerstand op. Maar wat dan wel? Probeer iets specifieks, onweerlegbaars te vinden, dat voor jou waar is. Ik zal een paar affirmaties met je delen die ik gebruik.

  • Ik ben liefdevol. Zelfs als ik de zwartste dag van mijn leven heb, zelfs als ik naar mijn geliefde heb gesnauwd, zelfs als ik berichtjes heb genegeerd, weet ik zeker dat ik liefdevol ben. Weet ik dat ik die liefde uitspreek en verspreid. Alleen heb ik die dag even niets te geven, omdat ik leeg ben.
  • Ik ben de held in mijn verhaal. Yup, ik zeg het ook tegen mezelf. Omdat ik weet dat ik degene ben die mijn leven stuurt, die de keuzes maakt en die betekenis geeft aan wat ik meemaak.
  • Ik zet stappen om mijn dromen waar te maken. Dit is ook een uitspraak die niet op elke dag, op elk moment geldt, maar over de tijd heen niet te weerleggen valt. Want die stappen heb ik al gemaakt. Of ik dat vandaag nou gemakkelijk vind om te geloven of niet.

Ik zorg ervoor dat de uitspraken die ik in mijn lijstje opneem waar zijn, een positieve waarde hebben en bij mij passen. Zo helpen de affirmaties mij om mijn droomleven echt vorm te geven.

Wat moet je met die affirmaties?

Met dit lijstje heb je tegengeluid voor die automatische gedachten. Nu moet je er nog voor zorgen dat je het ook hoort. Het opvouwen en onder je hoofdkussen leggen gaat je hier niet helpen. Wat wel helpt, is het zichtbaar maken voor jezelf en een paar minuten de tijd nemen. Dit zijn twee strategieën:

  • Zet voor elke affirmatie een dagelijkse wekker op je telefoon. Als je elke keer de zinnen op je scherm ziet, word je steeds een momentje herinnerd aan je nieuwe gedachten. (In een creatieve bui kun je ook nog mooie plaatjes maken met je affirmaties als quote. Met een foto widget op je homescreen zie je elke keer een andere uitspraak voorbij komen.)
  • Neem een paar minuten minuten aan het begin of eind van je dag. Lees hardop je lijstje door en kies twee uitspraken die je vandaag extra aandacht wilt geven. Zet een timer, ga lekker zitten en voor de komende vijf minuten herhaal je de eerste uitspraak bij elke inademing, en de tweede uitspraak bij elke uitademing.

Je zult na een tijdje merken dat die gedachten af en toe ineens in je hoofd komen, ook als je er niet bewust mee bezig bent. Take that, automatische gedachtenstroom!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *